Projekter
Vi har hele tiden fokus på at udvikle og forbedre tilbuddene til københavnere med type 2-diabetes eller hjertesygdom.
Vi samarbejder derfor med en række aktører i sundhedsvæsenet, forskere og andre interessenter, fx patientforeninger, om forskellige initiativer og projekter.
Nedenfor kan du læse om nogle af vores projekter.
Læs mere om vores projekter
Vis alle
TværSam
TværSam – Fælles forpligtende populationsansvar.
Periode
- Pilotfase: 2018-2019
- Projektperiode: 2019-2021
Finansiering
Projektet er finansieret af puljemidler fra Sundhedsstyrelsen.
Formål
Pilotfase: Projektet vil styrke patientforløb gennem udvikling og afprøvning af en tværfaglig og tværsektoriel organisatorisk ramme for vidensdeling mellem aktørerne i sundhedsvæsenet (og patienten) og dermed sikre en bedre udnyttelse af de eksisterende og hver for sig velfungerende ressourcer.
Mål
- Fælles forståelse af og mål for vores population: patienter med type 2-diabetes
- Udvikle og afprøve modeller for vidensdelingsmøder
- Udvikle og afprøve en model for brug af fælles data
Projektperiode
Mål: At videreudvikle et forpligtende fælles populationsansvar med henblik på at skabe bedre behandling og øget værdi for borgere med kronisk sygdom. Dette gøres med udgangspunkt i et allerede eksisterende fællesskab mellem praktiserende læger og deres personale, Bispebjerg Hospital og Center for Diabetes i Københavns Kommune.
Beskrivelse/resultater
TværSam er tværsektorielt fællesskab i København, hvor praksislæger og deres personale mødes med repræsentanter fra Center for Diabetes og Hjertesygdomme i Københavns Kommune (CfDF) og Endokrinologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.
Samarbejdet har til formål at styrke populationsansvar og samarbejde om og med mennesker med type 2-diabetes.
I TværSam afholdes vidensdelingsmøder, hvor patientcases og drøftelse af data spiller en central rolle. Deltagerne har fastsat kvalitetsindikatorer og almen praksis har i 2018 og 2019 opgjort deres type 2-diabetes patienter på disse indikatorer. Resultatet af opgørelsen danner basis for fastsættelse af kvalitetsstandarder.
Et grundlæggende princip er en bottom-up tilgang, hvor opbygning af tillid, respekt og relationer er bærende elementer. Dette sker gennem opsætning af fælles mål for patientpopulationen og samarbejdet.
Det tværsektorielle samarbejde fortsætter. Ledelsen i TværSam arbejder på en ny samarbejdsmodel, hvor samarbejdet udvides og flere diagnosegrupper indenfor kronisk sygdom inddrages.
Projektet er blevet tildelt Diabetesforeningens handlingspris.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Gitte Lynge Hansen.
Publikationer relateret til projektet
Målrettet tidlig opsporing
Målrettet tidlig opsporing af Type-2 diabetes blandt mennesker i høj risiko for at have diabetes i Københavns Kommune.
Periode
2019-2021
Finansiering
Projektet er finansieret af puljemidler fra Sundhedsstyrelsen.
Formål
Formålet med projektet er, ved en målrettet indsats, at opspore københavnere, der er i høj risiko for at udvikle eller have type 2- diabetes uden at vide det.
På lang sigt bidrager målrettet opsporing til mindsket forekomst og senere debut af type 2- diabetes. Sigtet er at mindske social ulighed i sundhed.
Beskrivelse/resultater
Sundhedsstyrelsen udgav i 2018 Anbefalinger for målrettet opsporing af type 2-diabetes i kommunerne. Formålet med anbefalingerne for målrettet opsporing af type 2-diabetes er at styrke og systematisere indsatsen for målrettet opsporing af type 2-diabetes i kommuner.
I perioden 2019-2021 afprøver Center for Diabetes og Hjertesygdomme, i samarbejde med almen praksis og udvalgte enheder i Københavns Kommune, metoder til målrettet opsporing blandt borgere i høj risiko for udvikling af type 2- diabetes.
Målet med afprøvningen er, at det primært er frontmedarbejdere i kommunen, der ser en del af disse borgere i hverdagen, der skal forestå opsporingen. Modellen er derfor udviklet i tæt samarbejde mellem forskellige dele af kommunen og almen praksis.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Maiken Bejerholm og Gitte Lynge Hansen.
Publikationer relateret til projektet
Læs evalueringsrapporten om Målrettet tidlig opsporing (sst.dk)
Sammen om Diabetes
Makkerordningen Sammen om Diabetes.
Periode
2017-2021
Finansiering
Københavns Kommune.
Formål
At socialt sårbare personer med type 2-diabetes, i fællesskab med en makker, tilegner sig individuel mestringsevne og handlekompetence, der kan danne grundlag for at opsøge og benytte sundhedstilbud, indgå aktivt i patientuddannelse, og selv være i stand til at gennemføre livsstilsændringer med henblik på at undgå alvorlige følgesygdomme og social eksklusion.
Beskrivelse/resultater
Sammen om diabetes tilbyder socialt sårbare personer med type 2-diabetes en frivillig makker, der kan tage udgangspunkt i det, der fylder for borgeren.
De bliver diabetesmakkere og mødes hver 14.dag i 6-9 måneder.
Makkeren kan støtte med forskellige typer af aktiviteter:
- Sociale: gå tur eller lave mad sammen
- Praktiske: ringe til lægen, forberedelse og opfølgning på konsultationer i sundhedsvæsnet eller handle ind sammen.
- Brobygning: enten til sundhedssystemet (bisidning ved lægen, ambulatoriet) eller lokalsamfundet (deltage i lokale sociale eller sundhedsfremmende aktiviteter i området).
Sammen om Diabetes er et samarbejde mellem Center for Diabetes og Hjertesygdomme, Københavns Universitet og Diabetesforeningen.
Der er en ph.d. under udarbejdelse omkring resultaterne.
Indledende fund
Sammen om Diabetes formår at rekruttere-og i høj grad fastholde - socialt sårbare borgeres om sundhedssystemet ellers har svært ved at nå og finde passende tilbud til.
Ordningen har bedst effekt for den mindst sårbare gruppe (hvis livssituation gør, at de har overskud til at deltage og har et eksplicit ønske om at ændre sundhedsvaner). Hvorimod at der blandt de mest sårbare er en øget bevidsthed om egenomsorg efter endt forløb, men de har ikke ressourcerne til at handle på det.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Maiken Bejerholm.
Publikationer relateret til projektet
- Håndbog for diabetesmakkere
- Undervisningsmanual til kurset som diabetesmakker
Ønsker du undervisningsmaterialer, plakater eller andet materiale, kontakt centret.
Fodbold for Hjertet
Periode
2019 - 2022.
Formål
Projektet fokuserer på at hjælpe borgerne til fastholdelse af fysisk aktivitet i overgangen fra kommunal rehabilitering til frivilligt idrætsforeningsliv. Dette kan blandt andet gøres ved at være med til at skabe brobygning mellem kommune og foreninger. Projektet foregår derfor i tæt samarbejde mellem kommunen og foreningerne
Beskrivelse/resultater
”Fodbold for Hjertet” er et unikt motionskoncept. Det er en evidensbaseret boldspilsaktivitet målrettet borgere med hjerte-, diabetes- eller andre livsstilsudfordringer.
Der arbejdes med følgende målsætninger:
- At borgere efter endt rehabiliteringsforløb i kommunen formår at fastholde deres fysiske aktivitetsniveau
- At Center for Diabetes og Hjertesygdomme uddanner træningsvejledere, der kan varetage træning i Fodbold for Hjertet regi, enten i samarbejde med en fodboldklub eller i forbindelse med et rehabiliteringsforløb.
- At rekruttere borgere til Fodbold for Hjertet hold i fodboldforeninger efter endt forløb. Hvis muligt stilles en kommunal træningsvejleder til rådighed i forbindelse med projektet. Det kan enten være i en trænerfunktion eller som løbende faglig støtte til de deltagende klubbers trænere.
- På sigt ønskes det at oprette et rehabiliteringsforløb/indsats i en fodboldklub, hvor træningen som foregår efter principperne i projektet Fodbold for Hjertet.
I samarbejde med SDU’s Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) evalueres projektet.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Line Autrup Helgstrand.
Publikationer relateret til projektet
IDIT (Integreret Diabetesintervention i Tingbjerg)
Periode
2022-2025
Finansiering
Projektet er finansieret af Steno Diabetes Center Copenhagen, Supplerende behandlingsinitiativer.
Formål
Formålet med Integreret Diabetesintervention i Tingbjerg er at udvikle og teste en helhedsorienteret indsats for styrkelse af udsatte borgeres motivation og mulighed for at deltage i diabetesrelaterede indsatser i nærområdet.
Beskrivelse/resultater
Projektet Integreret Diabetesintervention i Tingbjerg er etableret i samarbejde mellem Steno Diabetes Center Copenhagen, Den boligsociale helhedsplan i Tingbjerg og Center for Diabetes og Hjertesygdomme.
Indsatsen indbefatter:
- forebyggelse og sundhedsfremme
- målrettet og tidlig opsporing
- professionel håndholdt støtte til deltagelse i komplikationsscreening, behandling og rehabilitering af type 2-diabetes.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Maiken Bejerholm, Line Autrup.
Diabetes-stress
Periode
2022-2025
Finansiering
Projektet er finansieret af Steno Diabetes Center Copenhagen, Supplerende behandlingsinitiativer.
Formål
Formålet med projektet er at udvikle og afprøve indsatser, der forebygger og reducerer diabetes-stress blandt borgere med type 2-diabetes og derved styrker borgernes mulighed for at mestre livet med diabetes og forbedre deres livskvalitet.
Beskrivelse/resultater
Projektet Diabetes-stress interventioner for borgere med type 2-diabetes henvist til kommunal rehabilitering er etableret i samarbejde mellem Center for Diabetes og Hjertesygdomme samt Center for Mental Sundhed i Københavns Kommunes og Steno Diabetes Center Copenhagen i Region Hovedstaden.
Specifikt vil projektet:
- systematisere identifikation af diabetes-stress blandt henviste borgere til Center for Diabetes og Hjertesygdomme.
- integrere formidling om og forebyggelse af diabetesstress i eksisterende samtaler med borgere med ingen eller let diabetes-stress
- udarbejde, afprøve og evaluere et nyt tilbud til borgere med moderat til høj grad af diabetes-stress.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Maiken Bejerholm.
CUSTOM (CUlturally Sensitive TOols and Methods)
Periode
2018-2020
Finansiering
Projektet er finansieret af Steno Diabetes Center Copenhagen.
Formål
CUSTOM er en uddannelsesindsats, der skal hjælpe personer fra etniske mindretal til at opleve bedre handlemuligheder i forhold til type 2-diabetes.
Formålet er at sikre, at målgrupperne får adgang til kulturelt sensitiv diabetesuddannelse, der er relevant for deres livssituation og hverdagsliv, og som fremmer oplevelsen af handlemuligheder i forhold til egen sygdom, herunder type 2-diabetes.
Beskrivelse/resultater
CUSTOM står for CUlturally Sensitive TOols and Methods. Det er et sundhedspædagogisk koncept målrettet diabetesuddannelse til personer fra etniske mindretal, der taler tyrkisk, arabisk eller urdu.
Konceptet består af en modulbeskrivelse, en guide og 11 sundhedspædagogiske værktøjer samt tre supplerende materialer. Modulbeskrivelsen omfatter metoder, tilgange og emner til et konkret gruppebaseret forløb bestående af seks moduler.
Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Copenhagen og Center for Diabetes og Hjertesygdomme.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Maiken Bejerholm.
Publikationer relateret til projektet
PRO (Patientrapporterede Oplysninger)
Periode
2019-2022
Finansiering
Projektet er finansieret af Steno Diabetes Center København og Sundhedsdatastyrelsen.
Formål
Formålet med initiativet er at opnå erfaring med brugerinvolvering af personer med diabetes ved brug af Patientrapporterede Oplysninger (PRO).
Som led i samarbejdet med Steno Diabetes Center Copenhagen afprøves PRO Diabetes-spørgeskemaet i Center for Diabetes og Hjertesygdomme, almen praksis og på hospital. Initiativet har til formål at afprøve om PRO kan anvendes til borgere med type 2 diabetes for at sikre:
- Øget brugerinvolvering
- Øget lighed i sundhedssystemet
- Bedre tværsektorielt samarbejde og sammenhæng.
PRO er et spørgeskema som borgeren udfylder hjemmefra som led i forberedelsen til samtalen med en sundhedsperson. Besvarelsen danner udgangspunkt for samtalen mellem borger og den sundhedsprofessionelle. Den fungerer som dialogstøtte og retter fokus mod det som er vigtigt for borgeren at få støtte til.
PRO er et redskab, der skal anvendes i en række forskellige situationer:
- PRO-svar på individ niveau i samtalen mellem patient og sundhedsprofessionelle
- PRO-svar på populationsniveau til kvalitetsudvikling
- PRO-datadeling og samarbejde om data på tværs af sektorer.
Initiativet afprøves i regi af ”TværSam”, som er et samarbejdsprojekt mellem:
- Almen praksis (repræsenteret ved 12 praktiserende læger, der har praksis i Københavns Kommune)
- Kommune (repræsenteret ved Center for Diabetes og Hjertesygdomme i Københavns Kommune)
- Hospital (repræsenteret ved Endokrinologisk afdeling I, diabetesambulatoriet, Bispebjerg Hospital).
Beskrivelse/resultater
I projektet har vi udviklet, afprøvet og evalueret en model for anvendelse af PRO i kommune, almen praksis og på hospital. Fokus er på implementeringserfaringer samt hvilken værdi PRO-data giver for patienter og for medarbejdere.
Afprøvningen er evalueret af Sundhedsdatastyrelsen.
Vi har udarbejdet en organisatorisk og sundhedsfaglig guide til implementering af PRO. I guiden kan du få anbefalinger til, hvordan du kommer i gang med at implementere PRO i kommuner, almen praksis, på hospitaler og sygehuse. Guiden er udviklet på baggrund af kvalitative interviews med afdelinger og organisationer fra flere dele af landet, der anvender og har erfaring med PRO.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Marie Papadaki.
Publikationer relateret til projektet
Afprøvningen er evalueret af Sundhedsdatastyrelsen. Se rapporten på pro-danmark.dk
Se organisatorisk og sundhedsfaglig guide til implementering af PRO (pro-danmark.dk)
Borgerrejser i sundhedsvæsnet
Periode
2021
Baggrund
Borgere med type 2-diabetes har ofte komplekse behandlingsforløb med mange kontakter og forskellige møder på tværs af sektorer i sundhedsvæsenet.
Hvad oplever borgerne i deres forløb på tværs af sektorer? Kan patienternes selvrapporterede oplysninger (PRO) skærpe fokus på borgeren og styrke tilrettelæggelsen af borgernes diabetesforløb? Det undersøger Center for patientinddragelse (CPI) gennem en kortlægning af tværsektorielle borgerrejser.
Formål
CPI har kortlagt, hvordan borgere med type 2-diabetes bedst kan understøttes i deres tværsektorielle forløb.
Rapporten svarer på følgende spørgsmål:
- Hvilke udfordringer, ønsker og behov har borgere i diabetesforløb på tværs af sektorer?
- I hvilken grad kan PRO Diabetes understøtte borgerrejsen?
Beskrivelse/resultater
Kortlægningen omfatter 24 tværsektorielle borgerrejser.
CPI har via kvalitative metoder fulgt i borgernes fodspor på deres rejser ’på langs og tværs’ af sektorer i sundhedsvæsenet.
Kortlægningen peger på syv hovedresultater, hvoraf fire resultater præsenteres her:
- Behov for rød tråd i behandlingen
Det er vigtigt for borgerne, at deres tværsektorielle forløb er individuelt tilpasset deres behov og ønsker.
- Manglende kontakt kan påvirke motivationen
Det typiske diabetesforløb kan have perioder uden kontakt til sundhedsvæsenet. Det kan påvirke borgernes motivation for livstilsændring.
- PRO Diabetes kan give godt afsæt for samtalen
Men utilstrækkelig introduktion, tekniske problemer samt mange og svære spørgsmål kan gøre PRO svært at deltage i for borgerne.
- Ulige forudsætninger for at besvare PRO Diabetes
Borgere med de mest komplekse problemstillinger har ikke altid de nødvendige ressourcer og kompetencer til at udfylde spørgeskemaet.
Kortlægningen bygger på 24 interviews med borgere med type 2-diabetes, et fokusgruppeinterview med sundhedsprofessionelle fra tre sektorer samt et interview med en praktiserende læge.
Alle borgerne er bosat i Københavns Kommune og har haft kontakt med mindst to af sektorerne i deres diabetesforløb.
Alle interviews er gennemført i periode fra oktober til december 2020.
Undersøgelsen munder ud i en række anbefalinger som bl.a. omfatter:
- Skal tage udgangspunkt i den enkelte borger
Behandlings- og sundhedstilbud skal tilrettelægges, så de tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov, motivation og præferencer.
- Skal opleve at de får støtte ved sektorovergange
Borgere skal opleve, at de bliver hjulpet godt på vej, når deres forløb går fra én sektor til den næste.
- Skal forpligte sig til samarbejde
Sundhedsprofessionelle i alle tre sektorer skal forpligte sig på samarbejde med udgangspunkt i borgers behov, mål og motivation.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Marie Papadaki.
Publikationer relateret til projektet
KK Kompetenceudvikling
Periode
2018-2021
Formål
Projektets tilblivelse er et tværsektorielt samarbejde mellem Center for Diabetes og Hjertesygdomme, Steno diabetes Center Copenhagen og Centralforvaltningen i Københavns Kommune. Projektets tidsplan er løbet fra 2018 til ultimo 2021. Projektet har haft en ambition om at uddanne nøglepersoner i alle lokalområder med særlig diabetesrelateret viden ud fra train the trainer – tilgangen.
Det overordnede formål med initiativet er at løfte kvaliteten af den pleje og behandling som personer med diabetes modtager i hjemme- og sygeplejen. Dette gøres gennem kompetenceløft af sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter i KK.
Beskrivelse/resultater
Pilotprojektet startede op med en målgruppe- og behovsafdækningsanalyse, hvorefter udviklingsfasen af det konkrete train- the-trainer undervisningskoncept igangsættes.
Projektet forløber over 4 faser rammesat af Design-Based Research (DBR) tilgangen for at sikre samarbejde og bæredygtig forankring i lokalområderne. DBR er en bred forskningstilgang, hvor ny viden genereres igennem processer, som samtidig udvikler, afprøver og forbedrer et undervisningsdesign.
På baggrund af målgruppe- og behovsanalyse udvikles et kompetenceudviklende uddannelsesværktøj situeret til den specifikke målgruppe og med højde for kontekst og setting. Grundet covid-19 ændres uddannelseskonceptet fra værende med fysisk fremmøde til et webinar-baseret koncept bestående af 9 webinarer (fordelt på 4 undervisnings dage) med diabetes fagligt, pædagogisk og didaktisk indhold samt et tilbud om supervision på undervisning (ved fysisk fremmøde). Pilotafprøvningen af kompetenceudviklingsforløbet (webinar) afvikles i marts 2020.
Grundet covid-19 afsluttes projektet med ca. 6 måneders forsinkelse i april 2022. Evalueringsrapporten er under udarbejdelse af SDCC.
Netværk
Med sigte på projektets bæredygtighed har Center for Diabetes og Hjertesygdomme etableret et NETVÆRK for de uddannede Diabetes Trainere (sygeplejersker), affødt af projektet. Netværket samles 2 gange om året (marts og september) i CFDH, hvor det er brugernes (Diabetes Trainer) behov for viden og information, der er udgangspunktet for indholdet af agendaen på netværksdagene. Netværket har til formål dels at Diabetes Trainerne kan udveksle erfaringer omkring deres rolle, men også at de kan bringe den nyeste viden inden for diabetes med hjem til egen enhed og her dele den med ledelse og kolleger, så der arbejdes efter nyeste viden og metode inden for diabetes.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Projektleder Trine Charlotte Møller.
Sund Bevægelse for Sund Vægt – et projekt under ERHVERVSFYRTÅRN LIFE SCIENCE
Periode
Oktober 2022-
Formål
Projektet hat til formål at udvikle og etablere en database med unikke kontinuerlige (24/7) indsamlede sundhedsdata til brug for udviklingen af algoritme til individuel rådgivning om bevægelse med henblik på at opnå et sundere sukkerstofskifte og en sundere vægt, hvilket vil forebygge type 2-diabetes.
På sigt udvikles en applikation, der kan sætte individuelle mål for, understøtte og motivere, det enkelte individs vej til sund bevægelse og sund vægt.
Beskrivelse/resultater
Der er et stort behov for nye og virksomme metoder til fremme af bevægelse og forebyggelse af overvægt, da forekomsten af overvægts- og inaktivitetsrelaterede sygdomme, er stigende i befolkningen.
Det er projektets udgangspunkt, at der er et udækket behov for forskningsdatabaserede redskaber, der præcist kan forudsige den enkeltes risiko for overvægt, dysreguleret sukkerstofskifte og type 2-diabetes, samt hjælpe den enkelte gennem individualiseret rådgivning til at reducere denne risiko og dermed forebygge overvægt og diabetes.
Projektets partnere:
- Består af tre virksomheder og et forskningscenter, hhv. SENS Innovation APS, Brevetti AI APS, /Et al og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Region H.
- Center for Diabetes og Hjertesygdomme bidrager med brugerinvolvering til projektet hvor sundhedsprofessionelle og borgere stiller op til interviews.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Trine Charlotte Møller.
Dose-ex (the effect of different doses of exercise)
Periode
Dose-ex var et forskningsprojekt, der løb over 3 år og blev afsluttet i sommeren 2022.
Finansiering
Center for Diabetes og Hjertesygdomme fik købt to trænere og en diætist fri fra den daglige drift i centeret med hhv. 18 og 24 timer i projektet.
Formål
Formålet var at undersøge om en træningsmængde, der er større end det anbefalede i kombination med en kostintervention, udløste en større effekt på funktionen af de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen i patienter med nyligt diagnosticeret type 2-diabetes.
Beskrivelse/resultater
Forskningsprojektet var et 4-armet kontrolleret lodtrækningsforsøg, der inkluderede 80 personer med nyligt diagnosticeret type 2-diabetes. De fire grupper var: en kontrolgruppe (n=20), en diætgruppe (n=20), en diæt & moderat volumen træningsgruppe (n=20) og en diæt & høj volumen træningsgruppe (n=20).
Center for Diabetes og Hjertesygdomme deltog med en diætist og en træner. Diætistens opgaver bestod af udarbejdelse af individuelle diætplaner, skrive nyhedsbrev samt kostregistrering. Træneren varetog træning, der tog udgangspunkt i et skemalagt træningspas med fokus på belastning ud fra VO2max og styrketest.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Line Autrup Helgstrand.
Publikationer relateret til projektet
Resultaterne offentliggøres ved ph.d.-afhandlinger i 2023/2024.
K-PRO (Kommunal Patientrapporterede Oplysninger)
Periode
2022-2023
Beskrivelse/resultater
I 2022-2023 pilotafprøver Center for Diabetes og Hjertesygdomme et nyt kommunalt it-system (Kommunal PRO).
Kommunal PRO består af flere it-løsninger: KAM (klinisk administrativt modul), K-PRO-medarbejderløsning og K-PRO-borgerløsning. I KAM-modulet kan man opbygge spørgeskemaer, planer, fortolkede visninger og handlevejledninger. I medarbejderløsningen kan man oprette planer (en eller flere spørgeskemaer) til borger, samt se og modtage borgers besvarelser, mens man i borgerløsningen kan besvare tildelte spørgeskemaer, samt se sine egne besvarelser.
Kommunal PRO skal i 2023 udbredes til næsten alle landets kommuner, hvilket Center for Diabetes og Hjertesygdomme er med til at understøtte implementeringen af.
Vi anvender systemet i forbindelse med samtaler med borgerne i vores center for at understøtte borgerinddragelse, dialogstøtte og personcentrerede forløb.
Inden borgernes første samtale hos os svarer borgerne på digitale spørgeskemaer hjemmefra sendt fra Kommunal PRO it-systemet.
Borgerne får tilsendt enten PRO Diabetesskema eller det nationale PRO Hjerterehabiliteringsskema.
Spørgsmålene handler om mental og fysisk helbred, livskvalitet, symptomer, funktionsevne og om bekymringer og tanker om livet med diabetes eller hjertesygdom. Når borgerne besvarer spørgeskemaet, er borgerne bedre forberedt på samtale i centeret.
Under samtalen understøtter Kommunal PRO-systemet en visning af borgers svar, som den sundhedsprofessionelle og borgeren via en skærm sammen ser og snakker om til samtalen. Visningen giver et overskueligt billede med farvemarkeringer (rød, gul, grøn) alt efter svar og giver derved særlig opmærksomhed til specifikke svar. På den måde er borgerne liv, udfordringer og behov kondenseret og opsummeret på markereret på en visuel oversigt. Borgernes ønsker til samtalen og emner med høj sygdomspåvirkning er særligt markeret.
Visningen er med til at understøtte, at den sundhedsprofessionelle bedre kan forberede sig på samtalen med borgerne og fremhæver, hvad der er vigtigt for borgerne at få talt om. Det gør, at borgerne oplever at blive inddraget, og at der er en fælles dagsorden. Borgerne bliver mere aktivt deltagende i samtalen og tager mere ejerskab for samtalen, som er afgørende planlægningen af rehabiliteringsforløbet.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Marie Papadaki, Signe Hudtloff Nielsen.
Publikationer relateret til projektet
Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med hjertesvigt
Periode
2021-2024
Finansiering
Finansiering af projektet er endnu ikke fastlagt, men der vil forventeligt være en fællesfinansiering mellem kommuner og regionen ift. udstyr og en egenfinansiering for den enkelte kommune/ambulatorium ift. udgifter til monitoreringsansvarlige sygeplejersker.
Formål
Formålet med og visionen for at udbrede telemedicinsk hjemmemonitorering i et tværsektorielt set-up er, at patienter med hjertesvigt kan inddrages aktivt i eget behandlingsforløb og understøttes i at mestre et liv med hjertesvigt, så de opnår øget tryghed og fleksibilitet. Samtidig skal et telemedicinsk tilbud bidrage til kvalitet og sammenhæng i behandlingen på tværs af sektorer. Endelig er det ambitionen, at antallet af ambulante kontroller og indlæggelser kan reduceres.
Beskrivelse/resultater
Region Hovedstadens kommuner og hjerteambulatorier står overfor at skulle deltage i den nationale udrulning af telemedicinsk hjemmemonitorering til mennesker med hjertesvigt, som er en del af økonomiaftalen for 2021 mellem Staten, regioner og kommuner.
Center for Diabetes og Hjertesygdomme indgår i udarbejdelsen af det sundhedsfaglige grundlag for telemedicinsk hjemmemonitorering til mennesker med hjertesvigt, der beskriver målgruppe, volumen, kliniske interventioner herunder rehabilitering og roller og ansvar i det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommuner og almen praksis. Det sundhedsfaglige grundlag er en væsentlig forudsætning for udbredelse af telemedicinsk hjemmemonitorering, hvor roller og ansvar entydigt defineres. Indsatsen forventes implementeret i 2024.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Claudia Pilpel Mercebach.
Publikationer relateret til projektet
DK:REACH-HF (Rehabilitering på hjemmebane)
Periode
2021-2023
Finansiering
Projektet er finansieret af Trygfonden, Hjerteforeningen og Karen Elise Jensens Fond.
Formål
At undersøge behovet for et overvejende hjemmebaseret hjerterehabiliteringsforløb til borgere og patienter med hjertesvigt i Danmark som alternativ til centerbaseret rehabilitering, samt sundhedsvæsenets kapacitet til at varetage og facilitere dette tilbud.
Beskrivelse/resultater
Center for Diabetes og Hjertesygdomme indgår i et samarbejde med Center for interventionsforskning på Statens Institut for Folkesundhed (SIF) ved Syddansk Universitet om udvikling af viden i forhold til et rehabiliteringstilbud i eget hjem til borgere med hjertesvigt. Samarbejdet omfatter dels tilpasning af et evidensbaseret tilbud fra England til en dansk kontekst, dels afprøvning af tilbuddet blandt 25 personer med hjertesvigt og deres pårørende.
Projektet udføres i tæt samarbejde med personer med hjertesvigt, hospitaler og kommuner. Projektet forløber frem til august 2023.
Kontaktperson i Center for Diabetes og Hjertesygdomme
Claudia Pilpel Mercebach.