Evalueringer

Her kan du finde evalueringer af nogle af vores projekter.

Læs vores evalueringer

Vis alle

TværSam

Tværsams formål har været at videreudvikle et forpligtende fælles populationsansvar med henblik på at skabe bedre behandling og øget værdi for borgere med type 2-diabetes. Vidensopsamlingen er gennemført af VIVE, som opsamler viden i forbindelse med TværSam. 

Hovedkonklusioner og anbefalinger 

Hovedkonklusioner og anbefalinger vedrørende TværSam-projektet er:

  • TværSam er kommet langt med at etablere en tværsektoriel samarbejdsmodel, der er fleksibel og robust i forhold til løbende at udvikle og optage nye initiativer
  • Der er gjort erfaringer med at sprede TværSam-modellen til et andet tværsektorielt netværk, hvor der opleves et sammenligneligt positivt udbytte
  • VIVE anbefaler, at der arbejdes videre med TværSams resultater med henblik på at afdække mulighederne for udbredelse og videreudvikling, fx i regi af de kommende sundhedsklynger, der skal oprettes omkring de 21 akuthospitaler

Videnopsamlingen er gennemført samtidig med 2 andre udviklingsprojekter, der også har haft til formål at udvikle samarbejdsmodeller på tværs af sektorer for mennesker med type 2-diabetes. På baggrund af dette, er VIVE kommet frem til nedenstående anbefalinger.

Fremtidige samarbejdsmodeller 

Til fremtidige samarbejdsmodeller anbefaler VIVE:

  • Vigtigt at have almen praksis med i projektledelsen
  • Strategisk vidensopbygning kræver langsigtet perspektiv
  • Bottom-up involvering og kapacitet til relationel koordinering bør prioriteres
  • Anvendelige populationsdata styrker samarbejdet om behandlingen

Læs mere

Læs evalueringsrapporten om TværSam (vive.dk)

Se videoer om TværSam (regionh.dk)

CUSTOM

CUSTOM står for ’CUlturally Sensitive TOols and Methods’ og er et kulturelt sensitivt uddannelseskoncept, der tilstræber at støtte kommunikation omkring sundhedsfremmende beslutninger, øge motivation og fremme positiv diabeteshåndtering blandt borgere med etnisk minoritetsbaggrund og type 2-diabetes - hvor førstesproget er urdu, arabisk eller tyrkisk.  Uddannelsen er udviklet og evalueret i samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC).   

Blandt de 100 deltagere i evalueringen, udvises der en høj grad af deltagelse og tilfredshed, samt ny viden og kompetencer hos deltagerne. Efter endt undervisningsforløb har deltagerne lavere HbA1c, BMI og vægt – også seks måneder efter endt forløb. Kost- og motionsvaner forbedres også efter afsluttet diabetesuddannelse og seks måneder efter. Desuden rapporterer deltagerne forbedringer på psykosociale aspekter, idet de oplever mindre træthed og lavere diabetesrelateret stress ved seks måneders opfølgning.

Læs mere

Læs mere om konceptets enkelte moduler (sdcc.dk)

Læs evalueringsrapporten om CUSTOM (link.springer.com)

PRO i almen praksis

Hvad skal der til for at få mere ud af diabetes årskontroller for patienter med type 2-diabetes? 

Det har 7 almene praksis undersøgt ved at afprøve værktøjet patientrapporterede oplysninger (PRO). Patientrapporterede oplysninger (PRO) er et værktøj til systematisk indsamling af viden om patientens helbredstilstand og oplevelser af livet med sygdom. 

Patienter med type 2-diabetes udfylder forud for diabetes årskontrollen et digitalt nationalt spørgeskema om livet med diabetes: mentalt- og fysisk helbred, livskvalitet, symptomer, funktionsevne og tanker om livet med diabetes. Patienternes svar bliver gennemgået ved årskontrollen og supplerer den kliniske data om patienten. 

Erfaringsopsamling på afprøvningen viser, at årskontrollerne ændrede sig ved brug af PRO. Resultaterne viser blandt andet, at patienterne er bedre forberedte på årskontrollen og at personalet får større fokus på den enkelte patients behov og problematikker. 

Hvorfor indsamle PRO data?

  • Patienterne bliver hørt, er bedre forberedte og mere reflekterede
  • PRO giver et større kendskab til patienterne
  • Der kommer større systematik i konsultationerne, og der bliver spurgt systematisk ind til emner, som ellers ikke ville være kommet frem
  • Man kommer hurtigere ind til sagens kerne af problematikker og behov hos den enkelte patient 

Hvor er udfordringerne med PRO i almen praksis?

  • Enkelte læger oplever svære rammebetingelser for brug af PRO i årskontrol. PRO inviterer til et større fokus på bløde værdier som livskvalitet, livet med diabetes og mental trivsel, men i en presset hverdag bliver det medicinske fokus på patienten prioriteret. 
  • I opstarten af implementeringsfasen kan PRO opleves omfattende, da nye konsultationsformer kræver tilvænning. PRO kan hurtigt blive naturligt, hvis den enkelte praksis får etableret en god og effektiv arbejdsgang og brug af værktøjet i dialogen med borger.

Læs mere

Læs Erfaringsopsamling på udvidet afprøvning af PRO i almen praksis (pdf)

Læs Slutevaluering af implementering af PRO (pdf) 

Målrettet tidlig opsporing

Projektet ’Målrettet tidlig opsporing af type 2-diabetes blandt mennesker i høj risiko for at have diabetes i Københavns Kommune’ er et samarbejde mellem kommunens Center for Diabetes og Hjertesygdomme (CfDH), Center for Børn og Unges Sundhed (CBUS), Hjemmeplejen Vesterbro/ Kongens Enghave/ Valby (VKV) 5 bosteder under 

Socialforvaltningen, bydelen Tingbjerg og Almen Praksis i Københavns Kommune. I projektet har medarbejdere fra CfDH, uddannet og opkvalificeret diverse samarbejdspartnere til at udføre den målrettede tidlige opsporing lokalt. 

Ambitionen med projektet var at belyse, om en målrettet og systematisk screening af borgere i højrisiko for at udvikle/have type 2-diabetes, ved brug af det validerede spørgeskema Leicester Diabetes Risk Assessment (LRA), kunne bidrage til en tidligere opsporing og efterfølgende forebyggende eller behandlende tiltag.

Evalueringen er foretaget på baggrund af dette projekt, samt projekter med målrettet tidlig opsporing i Mariagerfjord og Randers Kommune. Evalueringen er foretaget af Implement.

Den primære læring, som kan trækkes fra projekterne, er baseret på den kvalitativ dataindsamling. 

Hovedfund

Hovedfund på tværs af de tre projekter:

  • Udsatte borgere er motiverede for tidlig opsporing.
  • Umiddelbar tilgængelighed af kliniske målinger i forbindelse med opsporing fremmer interesse hos borgerne. 
  • En forudsætning om besøg hos egen læge før tidlig indsats reducerer borgernes motivation betydeligt. 
  • Tidlig opsporing skal følges op af et lettilgængeligt, målrettet tilbud. 
  • Det er vanskeligt for medarbejdere med anden primær funktion at varetage en sundhedsfaglig opgave.

Læs mere

Læs evalueringsrapporten om Målrettet tidlig opsporing (sst.dk)

Billede
Forsider på evalueringsrapporter.
Forsider på evalueringsrapporter.